Obapol: što Je To? Slapstick Obapol Od Drveta I Drvene Građe Za Stolara

Sadržaj:

Video: Obapol: što Je To? Slapstick Obapol Od Drveta I Drvene Građe Za Stolara

Video: Obapol: što Je To? Slapstick Obapol Od Drveta I Drvene Građe Za Stolara
Video: Sto od greda (beam table) 2024, Travanj
Obapol: što Je To? Slapstick Obapol Od Drveta I Drvene Građe Za Stolara
Obapol: što Je To? Slapstick Obapol Od Drveta I Drvene Građe Za Stolara
Anonim

Vrlo je važno znati što je to - obapol, i gdje se primjenjuje. Da biste odabrali pravi materijal, morate znati što je to. Također je korisno proučiti koji se standardi primjenjuju na drvene ploče i drvene građe za tesara.

Slika
Slika
Slika
Slika

Što je?

Da biste razumjeli što je takva građa kao što je obapol, morate početi malo izdaleka. Sva proizvedena drvena građa ima strogo definiran naziv kako bi se izbjegla zabuna . Točni nazivi i njihove definicije zapisani su u tehničkoj dokumentaciji i regulatornim standardima. Pojam obapol također je strogo definiran u takvim aktima. To ukazuje da se ovaj izraz može koristiti samo za drvo koje je proizvedeno sa bočne strane trupaca, preostalo nakon piljenja. Za stolara obapol nije jako značajan. Međutim, još uvijek se koristi prilično široko. Pojava ove vrste materijala neizbježna je čak i uz najsuvremenije tehnologije obrade drveta koje štede resurse.

Obapol se proizvodi apsolutno neizbježno, zajedno s industrijskim drvom, te radijalnim i tangencijalnim metodama piljenja . Nitko to neće posebno napraviti, ali odavno je poznato da pri preradi četinjača i drugih tvrdih vrsta izlaz iz 1 debla doseže 4 komada. U Dahlovu rječniku izraz "obapol" tumači se kao "krajnja ploča iz dnevnika", također se navode brojni svakodnevni sinonimi koji su već davno izašli iz upotrebe do početka XXI stoljeća. U starim danima na ruskom ova je riječ bila prilog i doslovno je značila "uzalud, bez ikakvog smisla". Ne čudi što je sličan naziv proširen i na drvnu građu koja dugo nije našla veliku uporabu. Sada se situacija značajno promijenila. Međutim, ovo je već tema za zasebni razgovor.

Slika
Slika
Slika
Slika

Što se događa?

Slapstick obapol jedna je od najčešćih opcija. Ako njezin vanjski rub uopće nije prerezan, pripada kategoriji ploča. Tu je obala od šlapa, koja ima izrez izvana, ali manje od polovice.

Izgled daske ovog materijala može se dobiti i od drveta različitih vrsta. Razlikuje se po tome što je vanjski rub propilena veći od 50%; dodjeljivanje materijala određenoj kategoriji, kao i zahtjevi za nedostatke, postavljeni su u GOST 18288.

Slika
Slika
Slika
Slika

Metode primjene

Debeli ulomci ploča obično se stavljaju na razne tehničke posude od ne prevelike važnosti. Tanko - poslano na recikliranje. Na primjer, prave dobre čipove. Tehnička dokumentacija ukazuje da se obapol može koristiti za izgradnju skela . Od nje možete napraviti i oplatu za monolitni beton. Postoji i prilika za pojačavanje rudarskog rada obapolom. Ekonomski, sve su takve aplikacije iznimno korisne. Ali vrijedi napomenuti da se u većini slučajeva obapol šalje u peći i kotlove. Ne gore sve pasmine jednako dobro. Pa čak bi se i oni spaljeni primjerci mogli racionalnije koristiti.

Izuzetak su neka područja u kojima je obapol najpovoljnija opcija za drvno gorivo . Kad crnogorično drvo izgori, oslobađa se dosta topline.

Brzo će se rasplamsati i neće uzrokovati probleme s skladištenjem. Vrijedi napomenuti samo specifičnu aromu smole koja gori.

Slika
Slika
Slika
Slika

Što se tiče obapola od ariša i drugih tvrdih vrsta drveća, on je jeftin i može se koristiti za:

  • konstrukcije staja;
  • šupe za gradnju;
  • priprema drugih gospodarskih struktura (to se odnosi čak i na proizvode dobivene od mrtvog drva ili nusproizvode sanitarne sječe);
  • konstrukcije vrtnog namještaja;
  • izgradnja ograda i drugih ograda;
  • proizvodnja iverica i orijentiranih ploča;
  • primanje peleta.

Preporučeni: